четверг, 20 апреля 2017 г.

ПРОДАЖ ЗЕМЛІ – ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ НАРОДУ


19 квітня в Україні сталася знаменна подія: відбулися "Збори ініціативної групи з організації референдуму про заборону продажу землі". Повний запис події знаходиться за адресою: https://www.facebook.com/YuliaTymoshenko/videos/1369582863079813/. Знаменність події визначає перший в незалежній Україні прояв прямого народовладдя організований політичними партіями ВО "Батьківщина", ВО "Свобода" і громадською організацією "Асоціація фермерів та приватних землевласників України". При всій справедливості критики політичних партій України (http://sociologiyau.blogspot.com/2017/01/blog-post_53.html) маємо приклад зростання їх зрілості і прояв діяльності справжніх політичних партій.
Звичайно, цей перший млинець не є бездоганним. Аби це зрозуміти у повному обсязі варто взяти до уваги і відповіді на питання "НАВІЩО УКРАЇНІ РИНОК ЗЕМЛІ?" - http://sociologiyau.blogspot.com/2017/01/blog-post_73.html, і дійсний стан співвідношення "ПРОДАЖ ЗЕМЕЛЬ І КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ" - http://sociologiyau.blogspot.com/2017/01/65.html.
Окремо необхідно, зауважити те, що запровадження вільного ринку землі є реформою, оскільки відбувається зміна суспільних відносин: здійснюється перетворення суспільної власності на землю на приватну. До чого призвело аналогічне перетворення промислових об'єктів відомо! Але, не зважаючи на цей досвід, не важко буде творити прихильників справи запровадження вільного ринку землі після того, як вдасться довести, що більшість громадян від запровадження продажу землі матиме переважаючи позитивні наслідки! От, тільки довести це можна лише шахрайськими засобами. Тож, люди, будьте пильними! Не забувайте, що той, хто не має наміру наживатися на перепродажі землі, а має наміри отримувати дохід від сільськогосподарського виробництва, може повністю задовольнити власні бажання, маючи землю в безстроковій оренді з правом успадкування.
Перше, що недостатньо врахували організатори Зборів,  це наступну закономірність: "Оскільки земля є об'єктом "права власності Українського народу" - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80, то її продаж може бути дозволений лише загальноукраїнським референдумом і не потребує ніякої додаткової юридичної заборони мораторієм чи референдумом. Повне врахування цього суттєво змінює питання референдуму.
Крім того, на жаль, питання референдуму, не враховує і можливі в недалекому або суттєво віддаленому майбутньому зміни і юридичного, і політичного характеру. Наприклад, в майбутньому можуть стати впливовими такі політичні сили, які, використовуючи шахрайські засоби, змінять суспільну думку відносно саме такого питання референдуму, яке ухвалено Зборами. На жаль, чинний Закон "Про всеукраїнський референдум" не гарантує рівність агітації за протилежні відповіді на питання референдуму.
З врахуванням всього сказаного, кращий варіант питання і для сьогоднішнього і всіх майбутніх референдумів, які можуть відмінити сьогоднішній, є таким: "Чи дозволяєте ви продаж землі"? Очевидно, що таке питання для однозначного розуміння підсумку референдуму має отримати або не отримати більше 50 % голосів всіх виборців України, а не тільки тих хто взяв участь в голосуванні.
Ну, а посилання в питанні референдуму на будь-які документи для усвідомленого голосування потребує знання змісту тих документів та розуміння наслідків їх чинності, що, очевидно, ускладнює вибір громадянина і тлумачення підсумків самого референдуму. І я вже не говорю про можливість змінити сам документ до голосування питання референдуму.
Добре те, що в питанні референдуму замінили на "безстроково" неоковирне "до 1-го січня 2025 року", яке давало можливість непорядної, але небезпідставної, критики організаторів Зборів: мовляв вони для себе приберігають можливість скуповувати землю під час власного панування в Україні. Але ще більш добре для України є те, що Збори відбулися і відбулися без порушень вимог чинного законодавства і тим відкрили шлях наступній частині референдуму та дали зразок справжньої спільної політичної (загальнодержавної) діяльності політичних і громадських організацій з метою демократичного вирішення суспільно важливих питань! І попри всі висловлені зауваження до питання референдуму, ухваленого Зборами, розумна відповідь на нього, яка виходить з об'єктивної зацікавленості переважної більшості громадян України, повинна бути "Так"!

Комментариев нет:

Отправить комментарий