воскресенье, 17 июня 2018 г.

УКРАЇНА ЗА КРОК ДО БУРХЛИВОГО РОЗКВІТУ?




Питання заголовку мимоволі постало, коли вислухав 15.06.2018 програмний виступ Ю. В. Тимошенко на форумі «Новий курс України». Трохи раніше я написав в статті «УКРАЇНА ЗА КРОК ДО БУРХЛИВОГО РОЗКВІТУ», що «маємо достатньо підстав, аби стверджувати: "Україна сьогодні стоїть за крок до початку свого бурхливого розквіту і лише незрілість її політичних партій зможе відтермінувати початок цього розквіту"» - http://sociologiyau.blogspot.com/2018/03/blog-post_30.html. То, що ж згаданий програмний виступ ЮВТ продемонстрував відносно питання про зрілість ВО «Батьківщина»?
Головне враження: виступ не був презентацією програми розвитку країни, про що на його початку зауважила і ЮВТ. Найбільш точно відбивають зміст цього виступу слова – програмна заява, яка подальшою роботою над її змістом буде перетворена в повноцінну програму розвитку країни, що і пообіцяла ЮВТ. Аби це відбулося варто під час вироблення зазначеної програми взяти до уваги наступне.
Доповідь ЮВТ містить чимало помилкових думок і тверджень, які не мають однозначного розуміння, що також говорить і про рівень володіння оратором питаннями, з яких вона висловлюється. Закладним каменем, від якого розрослося ціле дерево помилок у програмній заяві, є твердження про те, що на сьогодні Україна не має суспільного договору (про це, останнім часом популярне серед непрофесійних соціологів словосполучення варто говорити окремо, але замінимо цю розмову посиланням на статтю, в якій роз'яснено його сенс: http://sociologiyau.blogspot.com/2017/01/blog-post_843.html). Якщо припустити, що Україна дійсно не має суспільного договору, то чим тоді є чинна Конституція України, якщо не ухваленим довіреними особами громадян (депутатами ВРУ) договором громадян про систему державного правління? Інше питання, що ця система, її невідповідність економічній системі України є головним витоком сьогоднішніх негараздів України: корупції, свавілля депутатів і чиновників, казнокрадства, зубожіння народу, відсутності тривалого економічного зростання, ... Згадка про головний виток негараздів України, має бути висновком в підсумку аналізу стану країни, а сам аналіз і його висновки повинні бути закладним каменем, від якого вибудовується справжній програмний документ. На жаль, в програмній заяві виголошеній ЮВТ аналіз стану країни замінено зазначенням сучасних негараздів України, а ця заміна є відступом від згадуваного раніше правила побудови програмних документів, а відтак, обговорювана програмна заяв потребує суттєвого доопрацювання.
Однією з гілок, яка виросла від зазначеного закладного каменя, є недостатня увага до об'єктивної необхідності суттєвого збільшення в Україні частини владних повноважень, які народ здійснює безпосередньо. А без такої уваги припинити дію витоків сьогоднішніх негараздів України не можливо. Це з одного боку. З іншого боку, зазначена увага буде достатньою, якщо пропоновані в програмі розвитку країни заходи ведуть до значного збільшення ступеню демократизму або, інакше кажучи, до суттєвого зростання безпосереднього народовладдя. Зазначена недостатня увага до об'єктивної необхідності проявилася:- в пропозиціях змінити виборчу систему не на гібридну і реорганізувати парламент заради вирішення невідомих проблем, хоча є проблеми і вони дійсно могли б бути вирішені певними реформами законодавчої гілки влади;- у відсутності пропозицій про відклик депутатів виборцями, про обрання і відклик народом суддів, прокурорів, керівництва міліції, освіти і охорони здоров'я ...
Всі ці відсутні в програмній заяві пропозиції, реалізація яких збільшує пряме народовладдя, в програмній заяві мають бюрократичні варіанти варіанти пропозицій: створити нові органи опосередкованої демократії. А це є напівзаходами, які за наслідками, як відомо, не набагато кращі за повну відсутність здійснення заходів, спроможних суттєво змінювати стан країни. Відтак, маємо величезну загрозу від того, що під димовою завісою напівзаходів країна продовжить втрачати час, який міг бути використаний на здійснення її переходу від багаторічного тупцювання на місці до жвавого маршу шляхом зростання, який здатен привести переважну більшість громадян країни до свободи від олігархічної деспотії, до заможності і впевненості у завтрашньому дні.
Таким чином, оскільки було обіцяно продовжити на підставі оголошеної програмної заяви роботу над творенням виборчої програми = програми розвитку країни, то маємо надію, що зазначені недоліки програмної заяви, яку виголосила ЮВТ, буде враховано, хоча вірогідність цього - 50 %. В разі врахування висловлених тут зауважень до програмної заяви виголошеної ЮВТ, невдовзі країна отримає першу в її новітньої історії програму власного розвитку, яка не менше ніж на 50 % задовольнятиме об'єктивну потребу України в умовах для її сталого зростання. Останнє дає підставу стверджувати, що пророцтво "УКРАЇНА ЗА КРОК ДО БУРХЛИВОГО РОЗКВІТУ" – справджується, і справдиться, якщо кожен, хто розуміється на об'єктивних закономірностях життя суспільства, вимагаючи програми суттєвого зростання ступеню демократизму, буде штовхати якусь з політичних партій до спільної перемоги всіх громадян України!

2 комментария:

  1. Якщо це програмний виступ до виборів, то це зарано, або ж ВОНА щось знає.
    Зарано тому, що за рік ефект передвиборної програми буде втрачено.
    Інша справа, ВОНА щось знає. А це може бути дві речі:
    1) Росія після Мондіалю захопить Україну і призхначить нові вибори.
    2) Або Порошенка збираються вбити і виборів уникнути не вдасться.

    ВОНА щось знає.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Вам би фентезі оповідання писати, бо вони не потребують наближеності до реального стану справ. І ви не зрозуміли головного: програмна заява ще далека за змістом від виборчої програми і зроблена для того аби започаткувати доведення програмної заяви до стану виборчої програми. І майте на увазі, що в політиці цінуються не здогадки, а прогнози. Здогадки цікаві в політклубі бабусь на призьбі.

      Удалить