четверг, 26 января 2017 г.

ОБИРАЙМО КРАЩИЙ ШЛЯХ! (А чи один шлях веде до мети президента?)


Президент України в Посланні до новообраної ВРУ запропонував:"Пропоную запросити на посаду голови Антикорупційного бюро людину з-поза меж України. Нікому не кум, не сват і не брат, рівновіддалений від усіх політичних сил технократ, якому ми усі довіряємо". З чого ж народилася така пропозиція? Невже досягти стану "Нікому не кум, не сват і не брат, рівновіддалений від усіх політичних сил технократ, якому ми усі довіряємо" можна лише через те, що "запросити на посаду … людину з-поза меж України"? А навіщо нам такий чисто бюрократичний засіб боротьби з корупцією, як створення органу "Антикорупційне бюро"?
Почнемо відповідати з останнього питання. Соціологам добре відомо, що не бюрократичним заходом творення органів приборкують таке суспільне явище, як корупція, особливо у тих випадках, коли забюрократизованність державного правління є провідним чинником розквіту корупції в країні. Тому захід боротьби з корупцією в Україні шляхом утворення "Антикорупційного бюро", очевидно, є безглуздям.
А про запрошення іноземців можна сказати те саме, що й про призначення своїх громадян. Зміна людей без зміни умов їх роботи не веде до бажаних наслідків суспільних перетворень. Тому "в залежності від мети проведення суспільних перетворень маємо три відповідні шляхи її досягнення:— з метою імітації бурхливої діяльності, застосовуємо люстрацію і творення нових органів;— з метою повільних, але незворотних змін, застосовуємо заміну умов діяльності посадовців;— з метою швидко покінчити з наявною та досягти сталого стану нової практики здійснення службових повноважень, застосовуємо одночасно люстрацію і заміну умов діяльності посадовців", - "ЛЮСТРАЦІЯ ТА ІНШІ ЗАХОДИ (ПРИЗНАЧЕННЯ ТА ПРОТИПОКАЗАННЯ)"
Залишається нез'ясованим питання: "Як змінити умови діяльності посадовців так, щоб корупція виявилася приборканою"? Абсолютно правильну відповідь дав Президент України: "Правоохоронні органи повинні керуватися такими людьми, а суддями повинні ставати такі люди, які "Нікому не кум, не сват і не брат, рівновіддалений від усіх політичних сил технократ, якому ми усі довіряємо". Саме такий стан людини, яка живе в суспільстві, досягається через його обрання на посаду та відклик з неї багатьма (тисячами) людей. Отже, аби отримувати постійно в міліцію керівників, а в суди суддів які "Нікому не кум, не сват і не брат, рівновіддалений від усіх політичних сил технократ, якому ми усі довіряємо", достатньо буде обирати їх всіх раз на п’ять років народом та мати право відкликати обраних у будь-який час їх виборцям.
Таким чином, маємо щонайменше два шляхи досягнення бажаного президентом України: 1-ший – запрошувати з-поза меж України; 2-гий – регулярно обирати з громадян України та мати право відкликати у будь-який час. Яким з них крокуватиме країна залежить від дій і бездіяльності народу України.
О Б И Р А Й М О   К Р А Щ И Й   Ш Л Я Х !
Вперше опубліковано: 29 ноября 2014,   http://ru.espreso.tv/blogs/2014/11/29/obyraymo_kraschyy_shlyakh

Комментариев нет:

Отправить комментарий