суббота, 28 января 2017 г.

РЕФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ. (ЯКЕ ПРАВИЛЬНЕ?)


Недоліку в кількості статей, присвячених реформуванню державної служби, не маємо. На жаль, не можемо сказати, що не маємо суттєвих зауважень до їх якості. Не виключенням стала і стаття за адресою: http://ar25.org/article/denys-brodskyy-zaraz-derzhsluzhba-ce-smitnyk-de-pracyuyut-abo-zlodiyi-abo-nevdahy.html?pk_campaign=List-Sunrise&pk_kwd=node/33528  На жаль, ця стаття стала ще одним зразком повного нерозуміння проблем держави і державної служби, зокрема. Головною проблемою країни (суспільства, держави, держслужби, ...) є невирішеність протиріччя між капіталістичною економікою і бюрократичним державним правління. Під державним правлінням мається на увазі система:
- розподілу владних повноважень між депутатами, чиновниками і народом;
- порядоку здійснення владних повноважень;
- контролю народу над здісненням владних повноважень депутатами і чиновниками.
Очевидно, що державне правління не є тим самим, що і державне управління = система творення, виконання, та контролю виконання рішень виконавчої влади. 
Очевидно, що зазначене протиріччя не може бути подолано встановленням нових порядків в державному управлінні, які пропонуються в проекті про державну службу, але з'явиться додаткове протиріччя між міністром і його заступниками, з одного боку, та держслужбовцями з іншого боку.
На щастя, посилення контролю народу над депутатами і чиновниками, здатне вирішити проблеми державних правління і управління комплексно. Як саме слід посилити контроль народу над депутатами і чиновниками є предметом окремої статті, а зараз не варто думати, що знаходячись в умовах відмінних від найбільш розвинутих країн ми, перенісши на власний грунт их засоби, матимемо той самий результат, який мають вони. Але соціальному прожектерству,  байдуже до зауважень про об'єктивний стан справ. Тому зазначеному в статті законопроекту буде надано чинність і, на жаль, лише після цього більшість переконається в його неспроможності вирішити ті проблеми, які батьки законопроекту мали намір вирішити, надавши йому чинність.
Вперше опубліковано: 4 мая 2016, http://politiko.ua/blogpost135528

Комментариев нет:

Отправить комментарий