воскресенье, 29 января 2017 г.

АБИ Я БУВ ПРЕЗИДЕНТОМ, ТО ЗАЯВА ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ЗУСТРІЧІ З ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТОМ США ДЖО БАЙДЕНОМ МАЛА Б НАСТУПНИЙ ЗМІСТ:













Шановний Віце-президент Сполучених Штатів Америки, шановні пані і панове.
Я щиро радий вітати великого друга України і мого друга – Віце-Президента Джо Байдена.
Пане віце-президенте, Ви високо підняли планку авторитету співпраці із Сполученими Штатами Америки, передусім - на українському напрямку, за що ми вам щиро вдячні.
Ви – справжній друг України, який, починаючи з буремних часів Майдану, чимало зробив для відчутного прогресу України як в її внутрішніх справах, так і в міжнародній діяльності. Україна щиро вдячна вам за це.
Ваш сьогоднішній візит в Україну є дуже символічним кроком. Він дав нам можливість докладно підсумувати той героїчний шлях, який Україні і нам з вами довелося пройти за останні роки. І цей шлях по-справжньому вражає.
Сьогодні ми розбудовуємо нову, сильну, потужну, демократичну Україну. Це вже далеко не та держава, з якої ми починали на етапі втечі збанкрутілої і злочинної влади та початку російської військової агресії. Це Україна, яка має гідність і прагнення до демократичних реформ. Це Україна, яка більше ніколи не повернеться в стійло Російської Імперії. Це Україна, яка надійно боронитиме демократичні цінності, права і свободи громадян. Цінності, які є спільними для України і для Сполучених Штатів Америки. Це Україна, яка є гарантом неповернення до часів холодної війни. Це Україна, яка має нову, сильну, професійну, потужну, патріотичну і боєздатну армію. Це Україна, яка на початку боротьби з корупцією вже має нову антикорупційну інфраструктуру. Це Україна, яка має потужну політичну волю для здійснення реформ, які  ведуть Україну до миру, свободи, заможності і впевненості в завтрашньому дні.
Без реформаторських процесів, які щодня змінюють обличчя нашої держави, уявити собі нову Україну не можливо. Хочу наголосити, що в творенні нової України ми працюємо як єдина команда: Президент, парламент, уряд і наші стратегічні партнери в Сполучених Штатах Америки, Європейському Союзі й по всьому світу в рамках потужної проукраїнської коаліції, яка була створена в тому числі і вашими зусиллями, пане віце-президенте.
Децентралізація, яка вже успішно здійснюється і приносить певні плоди не є реформою, але вона торує шлях необхідним Україні реформам [1]. Судова реформа, підготовку до проведення якої здійснено внесеними змінами до Конституції і формуванням нового Верховного суду, створить в Україні незалежну судову гілку влади, яка гарантуватиме право громадян України на справедливість [2]. Зміни в податковій і адміністративній сферах в поєднанні з реформами суду, правоохоронних органів, галузей освітньої та охорони здоров'я  це потужні кроки, які суттєво приборкують корупцію в Україні і забезпечують стале позитивне зростання країни по всіх напрямках [3]. За короткий проміжок часу, наголошую, в умовах агресії, війни, незаконної анексії Криму і окупації сходу нашої держави ми, і це оцінки не лише мої і не лише внутрішні, зробили більше, ніж за всі попередні часи існування України.
Тому я хотів би ще раз висловити слова щирої подяки – подяки за поради, подяки за допомогу, доброму другу, віце-президенту Байдену і нинішній адміністрації Сполучених Штатів Америки і дуже розраховуємо на наступництво у нашій спільній роботі з боку нової адміністрації США.
Під час сьогоднішніх переговорів ми, безперечно, розглянули і питання агресії Росії проти України, і можливі нові мирні ініціативи України [3]. В цьому році виповнюється три роки, як Росія розв’язала справжню війну проти нашої держави. Це війна, в якій вбито десять тисяч українців – цивільних і військових. Війна ця триває і сьогодні. Лише за останні три дні наших військових продовжували обстрілювати більш як 250 разів. Хочу наголосити, що безкарність цієї стрілянини завершиться з новими мирними ініціативами України. Світ усвідомлює, що ми не є єдиний ворог для Москви. Усі, хто сповідує демократичні цінності, є ворогами Кремля. І тому сьогодні захист України є захистом цінностей і вільного світу.
Загрози залишаються. Росія прагне уникнути відповідальності. Вона, аби компенсувати військові невдачі, намагається дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні, спровокувати безлад. Вона прагне розколоти трансатлантичну і європейську єдність. І в наших силах протидіяти цим планам. В першу чергу, шляхом запуску дорожньої карти імплементації Мінських домовленостей і початком здійснення реформ.
Висловлюю вдячність пану Віце-президенту США за абсолютно чітку і послідовну позицію в цих питаннях і за нещодавнє рішення Вашингтона розширити санкції проти РФ. Наголошую на тому, що ці санкції мають залишатися чинними, поки не буде відновлено територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, включно з Кримом. Вірю, що ми переможемо, бо правда - на боці України, а справедливість завжди сильніша за зброю.
Шановні пані та панове.
Сьогодні ми також докладно обмінялися з паном Віце-президентом США  думками щодо шляхів подальшої розбудови американо-українського стратегічного партнерства. Ми поважаємо демократичний вибір американського народу та готові до ефективної і плідної співпраці з новою Адміністрацією. Україна завжди користувалася підтримкою США, і я це відчув, шановний пане віце-президенте, під час мого виступу перед конгресменами та сенаторами США в 2014 році. Наголошую, що Україна продовжує мати двопартійну підтримку з боку американського Конгресу, Адміністрації та американського народу. Ми цінуємо цю підтримку та щиро на неї розраховуємо в подальшому. Сподіваюся, що й надалі Україна буде об'єднувати весь американський політикум і буде залишатися в його діяльності серед перших пріоритетів. Вітаю перші обнадійливі сигнали, виголошені під час сенатських слухань кандидатів на посади Державного секретаря та Міністра оборони США.
Так, нинішня агресивна Росія – це пріоритетна загроза і для США, і для України.
Так, Росія вторглася на територію України, окупувавши частину Донбасу та Крим. Крим – це Україна. І ми вдячні за те, що представники нової Адміністрації чітко стоять на цих позиціях.
Так, санкції не самоціль, а важливий інструмент тиску, впливу та мотивації для Російської Федерації бути за столом переговорів, імплементовувати Мінські домовленості, припинити агресію та окупацію і забезпечити територіальну цілісність нашої держави в рамках міжнародного права. Санкції – це інструмент примушення поважати  міжнародне право.
Так, відповідальність перед партнерами та союзниками – це дуже важлива ознака США як глобального лідера, яким завжди вони були, є і, впевнений, залишатимуться.
І на завершення хотів би сказати наступне. Шановний Віце-президент Сполучених Штатів Америки, це ваш останній візит в якості Віце-президента США, але точно не останній візит в якості доброго та надійного друга України і мого особистого. Активність, насиченість та відвертість нашого діалогу дуже ефективні. Десятки годин наших телефонних розмов та численних особистих зустрічей – це був дуже непростий, але дуже ефективний процес пошуку правильних рішень, які значно прискорили початок реформ і дозволили здійснити дії, від виконання яких залежали доля України, а інколи навіть її життя або смерть.
Шановний пане віце-президенте, відчуваю безмежну вдячність і гордість за те, що мені випала висока честь бути разом з вами в ці часи. Спільно творити історію успіху найбільшої країни Європи. Здобутий в цьому спілкуванні досвід є неоцінним. Нам з вами є чим пишатися.
Дякую всім за увагу.




Вперше опубліковано: 
18 січня, http://o-m-sokolov.blogspot.com/2017/01/blog-post.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий