четверг, 26 января 2017 г.

БАЖАЄШ СПРАВЖНІХ РЕФОРМ? (ПРО СИМУЛЯЦІЮ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ БОРОТЬБИ В УКРАЇНІ)


НАРОД И ВЛАСТЬ
Не позволяй власти лениться!
Чтоб воду в ступе не толочь,
Она обязана трудиться
И день и ночь, и день и ночь!
Не разрешай ей спать в постели
При свете утренней звезды,
Держи лентяйку в чёрном теле
И не снимай с неё узды!
Коль дать ей вздумаешь поблажку,
Освобождая от забот,
Она последнюю рубашку
С тебя без жалости сорвёт.
А ты хватай её за плечи,
Учи и мучай дотемна,
Чтоб жить с тобой по-человечьи
Училась заново она.
Она рабыня и царица,
Она работница и дочь,
Она обязана трудиться
И день и ночь, и день и ночь!
Про необхідність боротьби з корупцією в Україні говорять давно. І от 14.10.2014 влада ощасливила народ прийняттям "пакету антикорупційних законів" і радості її з цього приводу не було меж. А чи є чому радіти? Розберемося!
Спочатку пригадаємо, що за незмінності умов, в яких корупція народилася та розквітла буйним квітом, вона буде невідворотно відтворювати себе кожної секунди і тому відтворенню лише трохи дошкулятимуть будь-які бюрократичні заходи: створення органів по боротьбі з корупцією, проведення семінарів, круглих столів, слухань, … Найбільш ефективна боротьба з корупцією - це боротьба за втілення в життя умов, в яких корупція не виживає, а все інше є лише імітацією тої боротьби. Зауважимо, що чим більш демократичні умови життя суспільства, тим менш вони є придатними для життя корупції. Також не зайвим заходом (каталізатором) боротьби з корупцією є люстрація (http://blogs.korrespondent.net/blog/users/3326493-luistratsiia-ta-inshi-zakhody).

Тож, демократизація (передача владних повноважень депутатів і чиновників народу) - це магістральний шлях боротьби з корупцією. І демократизація - це ті реформи, які завжди своєчасні для народу і завжди несвоєчасні для бюрократів, і вони завжди популярні серед переважної більшості громадян, і не потребують додаткових витрат, але ведуть до додаткових надходжень. Ще раз підкреслимо, що боротьба із суспільним явищем, зокрема, з корупцією, - це не створення органів по боротьбі, а створення умов в яких те явище не виживає.
Головна умова, за наявності якої корупція в Україні квітне буйним цвітом, - це збереження бюрократичної системи державного правління імені Сталіна, яку незалежна Україна успадкувала від СРСР і майже не змінила й по цей день. А зі світового досвіду бачимо, що демократичні умови є згубними для корупції. Саме тому, заміна бюрократичної системи державного правління на демократичну, тобто демократизація - передача частки владних повноважень депутатів і чиновників народу є магістральним шляхом, який веде до приборкання корупції. Виразним прикладом демократизації державного правління є заміна колегіального пожиттєвого призначення  суддів на регулярне (скажімо, раз на п'ять років) обрання суддів народом та їх відклику у будь-який час їх виборцями.
З огляду на зроблені зауваження бачимо, що можновладці України з приводу прийняття "антикорупційного пакету" мали лише одну підставу радіти: симуляцією бурхливої діяльності, спрямованої на "боротьбу" з корупцією, вдалося одурити майже всіх, про що свідчить і заява П. О. Порошенко: "Ми зробили рішучий крок у боротьбі з корупцією. Закон про Антикорупційне бюро прийнято. За - 278 голосів. Слава Україні!". Ні, це не був "рішучий крок у боротьбі з корупцією", бо жодна умова існування і буйного квіту корупції в Україні не була змінена. Це була звичайнісінька бюрократична імітація бурхливої діяльності, яка не матиме тих наслідків заради яких, начебто, прийнято закон.
Таким чином, якщо бажаємо кращого життя собі й дітям, то маємо вимагати від можновладців припинення симуляції бурхливої діяльності, зокрема, припинити плодити бюрократичні годівниці (комітет по боротьбі з корупцією, комітет по боротьбі з корупцією в комітеті по боротьбі з корупцією, ...) і негайного запровадження:
- закону про референдуми;
- виборчого закону, в якому уособлена гібридна виборча система;
- закону про відклик депутата у будь-який час його виборцями;
- закону про обрання кожні п’ять років всіх суддів;
- закону про відклик судді у будь-який час його виборцями;
- законів про вибори народом кожні п'ять років керівництва міліції, освіти і охорони здоров'я від райвідділу до міністра;
- законів про відклик у будь-який час обраних керівників міліції, освіти і охорони здоров'я їх виборцями;
- закону, який визначає для всіх податків наступний порядок. Податки збираються за місцем створення виробу чи надання послуги, але збирач може скористатися зібраними коштами лише після перерахування коштів до податкового органу більш наближеного до центральної податкової служби країни в обсязі Х % від зібраної суми, де Х - число встановлене законом;
...

Маємо вимагати цього ще й тому, що таке запровадження зніме гальмо з позитивного сталого розвитку країни, а відтак, відкриється шлях до свободи, заможного життя і впевненості у завтрашньому дні переважної більшості громадян України. Отже, геть симулянтів-імітаторів!

Д А Є Ш   Д Е М О К Р А Т И З А Ц  І Ю !
Вперше опубліковано  16 жовтня, 2014  http://ru.espreso.tv/blogs/2014/10/16/bazhayesh_spravzhnikh_reform_vymahay__quothet_symulyantiv_imitatorivquot__quot_d_a_ye_sh_____d__e_m_o_k_r_a_t_y_z_a_c__i_yuquot_

Комментариев нет:

Отправить комментарий