суббота, 28 января 2017 г.

ПРАВО ВІДКЛИКУ ДЕПУТАТА (ДУМКИ ПРО ВІДПОВІДЬ ПРЕЗИДЕНТА НА ЕЛЕКТРОННУ ПЕТИЦІЮ - https://petition.president.gov.ua/petition/39)


Відклик депутата взаємопов'язаний з іншими елементами системи державного правління, тобто з порядками здійснення призначення на посаду, звітності посадовця та звільнення його з посади. Але це не означає, що президент може не втілювати вимогу петиції, навіть якщо таке втілення потребує одночасних з ним змін пов'язаних частин законодавства.
Депутатська частина системи державного правління може бути і такою:

- строкові вибори відбуваються у визначені Конституцією терміни, а дострокові у випадках дострокового припинення повноважень ВРУ без рішень про їх проведення і за гібридною виборчою системою;
- повноваження всіх депутатів припиняються в день складання присяги новообраними на строкових виборах;
- ЦВК формується шляхом обрання облрадами та радою АР Крим по два її члена (один від партій коаліції, а другий - опозиції), а всі інші комісії формуються самою ЦВК шляхом найму з числа бажаючих позапартійних;
- відклик депутата проводиться ЦВК з дня наступного за днем визнання нею, що ініціативною групою зібрано встановлену Законом (але не більше 10 - 15 %% виборців округу) кількість підписів під вимогою про відклик депутата.
- відклик депутата проводиться шляхом проведення дострокових виборів, в яких має право приймати участь в якості кандидата і депутат, якого відкликають;
- в разі перемоги на дострокових виборах депутата, якого відкликають, питання про його відклик може бути наступний раз порушене не раніше, ніж через рік після дня проведення голосування на дострокових виборах, на яких його обрали.

Як бачимо в цій депутатській частині системи державного правління не має ніякої імперативності, тобто наперед визначених обмежень в діях обраної особи, але є можливість виборцям достроково припинити повноваження депутата, наслідки діяльності якого не задовольняють більшу частину виборців округу серед всіх частин, які голосували за кандидатів на дострокових виборах. Важливо зазначити, що такий порядок відклику депутата є прозорим і простим у застосуванні.
Таким чином, бачимо, що президент не має підстав не задовольнити згадувану петицію і, як суб’єкт законодавчої ініціативи, зобов’язаний подати до ВРУ відповідні законопроекти, а не кивати на Гройсмана. В разі не подання зазначених законопроектів до ВРУ в місячний термін від набрання петицією необхідної кількості голосів, народ має право вимагати від президента такого подання в інший спосіб, аж до вимоги негайної відставки президента!
Вперше опубліковано: 23 октября 2015, http://politiko.ua/blogpost129801

Комментариев нет:

Отправить комментарий