суббота, 28 января 2017 г.

ЧИ Є ТЕРОРИСТИ НА ДОНБАСІ? (НАВІЩО НАЗИВАТИ ТЕРОРИСТАМИ БАНДИТІВ?)


Частенько доводиться чути, як тих, хто воює на Донбасі проти урядових військ України називають терористами. А чи відповідає ця назва дійсному стану справ?

"Визначення терміну «тероризм» — питання проблемне, оскільки в наш час існує понад 100 визначень цього явища. Однак жодне з них не підтримане міжнародною спільнотою як загальновизнане" - https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC. Але усі ці визначення мають три ознаки тероризму:
- насильницькі позазаконні дії;
- терористичні дії спрямовані на досягнення певної політичної мети, яка відповідає усталеному розумінню  справедливості і через те має масову підтримку;
- терористичні дії є продовженням законних намагань досягти політичної мети, якщо ті намагання не мали успіху.

Чи ті, хто чинить спротив урядовому війську України на Донбасі, діють насильницьки та позазаконно задля досягнення певної політичної мети, яка відповідає усталеному розумінню  справедливості і через те має масову підтримку, а всі законні намагання досягти її не мали успіху? Відповіді на ці питання майже очевидні, але ми дамо їх після того, як звернемо увагу на генезис тероризму, тобто на те, як можливості тероризму зароджуються і міцніють аж до його його публічного прояву.

Початком шляху, що веде до тероризму є потреби групи людей, які довгий час не задовольняються. Далі якась із суспільних організацій вимоги задоволення тих потреб ставить в центр власної діяльності. Як тільки це відбудеться, одразу виникає загроза радикалізації діяльності тої організації, а від радикалізації до тероризму - один крок.

Повернемось до пошуку відповіді на питання заголовку цієї статті. І так, чи є у мешканців Донбасу незадоволені довгий час потреби такі, яких не мають мешканці інших регіонів? Очевидна відповідь - "Ні". Але можливо є в Україні організація, яка в центр власної діяльності поставила вимогу задоволення потреб притаманних громадянам всієї України, але бажає задовольнити ті потреби тільки мешканцям Донбасу? Очевидна відповідь - "Ні". Тобто, для організованих протиправних насильницьких дій на Донбасі не бачимо підстав, а такі дії були і є. Чому? Тому, що "Після втечі Януковича з України ПееРівські і КПУшні бізнесмени-можновладці півдня і сходу України з метою зберегти власні майно та посади від посягань нової більшості у владі затівають в своїх регіонах бузу. Саме бузу, оскільки вимоги (http://blogs.korrespondent.net/blog/politics/3347316/) учасників тих подій не просто неадекватні їх діям, а безглузді: захоплення будівель МВС і СБУ починається до відмови задовольнити вимоги бузотерів і продовжується після згоди задовольнити і часткового задоволення їх вимог. Але наявність самої бузи і висунуті бузотерами вимоги дозволяють путлеру скористатися ними для вирішення питання про задоволення власних забаганок, зокрема, встановлення бажаного йому правопорядку в інших (не РФ) країнах, зокрема, і не вступ України до НАТО. Путлером і Ко в Україну спрямовуються із завданням очолити бузу офіцери ГРУ і ФСБ в наслідок чого буза швидко виходить з-під контролю її організаторів і переростає в збройне протистояння, яке путлерівська пропаганда всіляко прагне видати за громадянську війну в Україні. А насправді в нашому спільному домі - Україна незаконні збройні формування = банди воюють проти урядових військ України за брудні корисливі інтереси керівництва РФ зброєю РФ, під керівництвом офіцерів ГРУ і ФСБ РФ, за участю козачків засланих з РФ і при вогневій підтримці військ РФ, а останнім часом і при прямій участі військових підрозділів РФ." - http://espreso.tv/blogs/2014/11/06/yak_prypynyty_viynu_v_ukrayini_pro_shlyakhy__scho_vedut_do_myru

Таким чином, розгортання в часі подій на Донбасі та характерні ознаки тероризму дають підстави вважати, що бандити Донбасу перетворилися на міжнародних терористів, коли їх дії почали керуватися офіцерами ГРУ і ФСБ РФ, які поставили метою діяльності банд реалізацію проекту "Новоросія". Але відмова РФ від реалізації проекту "Новоросія" при збереженні керівництва бандами офіцерами ГРУ і ФСБ РФ перетворює міжнародних терористів на міжнародних бандитів. Відтак, на Донбасі є незаконні збройні формування = банди, які складаються головним чином з громадян України та РФ. А називати бандитів терористами - це явно підвищувати статус кримінальних злочинців до рівня радикальних політичних борців. Однак, таке підвищення спотворює уявлення про дійсний стан речей на Донбасі та веде до неправильного реагування української і світових спільнот. Саме тому українські можновладці, політичні діячі, експерти та журналісти повинні називати тих, хто воює на Донбасі проти урядових військ України не інакше, як бандитами.

Вперше опубліковано: 20 октября 2015, http://politiko.ua/blogpost129705

Комментариев нет:

Отправить комментарий