четверг, 26 января 2017 г.

«Майдан» без політиків? (ВСЕ НЕ ТАК, ЯК ТРЕБА ...)

ЩОБ ЇХАВ УКРАЇНСЬКИЙ ВІЗ, ТРЕБА ...

Днями iPress.ua опубліковано статтю "Чому «Майдан» заявив: «Без політиків»?" (http://blogs.ipress.ua/blogs/chomu_maydan_zayavyv_bez_politykiv__37465.html). Її зміст викликав наступні роздуми.
Впливовість Майдану на політичні процеси в країні викликала до життя багато публічних виступів і відносно самого явища (стихійного громадянського руху), і відносно зачатої, але ще не народженої дитини цього руху (громадської організації "Майдан"). На жаль, далеко не всі ті виступи демонструють, що їх автори володіють знаннями об'єктивних законів розвитку суспільства. Вони навіть в багатьох випадках демонструють відсутність володіння науковою термінологією. Шкода, але відсутність знань не утримує цих авторів від оголошення порад такого ж космічного масштабу, як і їх необізнаність в сфері, в якій вони мають сміливість роздавати поради дуже сумнівної якості.

На жаль, і та стаття демонструє всі зазначені недоліки. Як приклад. Політика - загальнодержавні справи. Політик - той, хто займається загальнодержавними справами. Таким чином, автор, зіткнувшись з відвертим 
дилетантством в політиці, намагається не засудити його, а виправдати і дати поради - як діяти, аби залишатися дилетантами. 

Однією з організаційних форм діяльності Майдану є Віче. Але ж ефективно діяти необхідно наступним чином. Віче збирається не тільки для обговорення, а й для прийняття рішень, доручення довести прийняті рішення до можновладців та контролю виконання прийнятих рішень. А щоб все це робилося на системній основі, було утворено всеукраїнську громадську організацію (ВГО) "Майдан". Передбачалася її реєстрація в Мінюсті, створення і реєстрація обласних, районих, ... осередків ВГО "Майдан". Але мало що із зазначеного зроблено. Саме тому й спостерігаємо прояви організаційної слабкості Майдану. На жаль, автор так і не запропонував дієвих заходів виправлення ганебного стану організаційної слабкості ВГО "Майдан". А заходи ці лежать на поверхні: здійснити реєстрацію ВГО "Майдан" в в Мінюсті та налагоджувати її діяльність у відповідності з її зареєстрованим Статутом. Так, у цих порадах не має великих слів: створення умов для формування нової генерації української еліти, зміна системи влади у державному управлінні. революція, ... Але Україні потрібні не великі струси повітря словами, а ефективні справи, спрямовані, в кінцевому підсумку, надати переважній більшості її громадян свободу, заможність і впевненість у завтрашньому дні!
(http://blogs.korrespondent.net/blog/politics/3357912/)

Вперше опубліковано: 6 июля 2014,  http://blogs.korrespondent.net/blog/politics/3388755/

Комментариев нет:

Отправить комментарий