пятница, 27 января 2017 г.

ШЛЯХИ ПРИДНІСТРОВ’Я


Розмови про подальшу долю Молдови і Придністров’я, про шляхи врегулювання конфлікту між ними час від часу спалахують у ЗМІ з новою силою. Ось і 02. 06. 2015 маємо чергову статтю: «Приднестровью осталось всего два пути, и оба никудышние – експерт» :
1. «дальнейшее потакание недоимперии (РФ – О. М.), которая находится в статусе мирового изгоя».
2. «участие в авантюре Путина, о которой говорят с весны 2014-го – прорыв на Одессу».

Не вдаючись до розбору недоліків і переваг цих  двох шляхів, звернемо увагу на третій можливий шлях врегулювання конфлікту між Молдовою і Придністров’ям! Зміст цього шляху полягає в наступному:

– Активними дипломатичними діями досягти міжнародної угоди про проведення урядом Молдови на території Молдови (з Придністров’ям включно) референдуму про приєднання ПМР до України (вони цього давно бажають), а іншої частини Молдови до Румунії (чого бажає і та частина, і Румунія);
– На референдум винести питання: «Чи підтримуєте ви одночасне приєднання ПРМ до України, а всієї іншої території Молдови до Румунії»? Очевидній прозорості і однозначності розуміння питання референдуму відповідають не менш однозначно зрозумілі відповіді: «Так» і «Ні». Відтак, противники референдуму не матимуть дієвих заперечень проти його проведення. Це з одного боку.

А з іншого боку, такий референдум в законний спосіб врегульовує бажання всіх зацікавлених сторін крім РФ, зацікавленість якої є імперською, і тому може братися до уваги лише з огляду на бажання уникнути неадекватних дій її теперішнього керівництва. Таким чином, існує політико-правовий шлях повного врегулювання Молдавсько-Придістровського конфлікту не силовим шляхом, який повністю знаходиться в межах чинного законодавства Молдови і міжнародного права. Відтак, президент і уряд України мають все необхідне і достатнє, аби почати діяти з метою остаточного врегулювання конфлікту в сусідній державі та створення позитивного прикладу вирішення подібних проблем. До роботи!


Вперше опублыковано: 4 червня 2015, http://espreso.tv/blogs/2015/06/04/shlyakhy_prydnistrovya

Комментариев нет:

Отправить комментарий