пятница, 27 января 2017 г.

ПОВЕРНУТИ ПОПЕРЕДНІЙ ЗАКОН ПРО МОВИ!

ДІДОВА НАСТАНОВА


Один лист повернув мене сьогодні в травень 2013 року. Цей лист нагадав мені, що я два роки тому затіяв на ФБ опитування, яке має сьогодні таки підсумки:
"проти" - 9123 особи;
"за"       - 1339 осіб.
Як бачимо, станом на сьогодні маємо... Більше 86 % громадян України відповіли, що вони проти запровадження державної двомовності в Україні (точні числа тих, хто проголосував, видно в низу списку, який випаде після наведення курсору на сірий квадрат за фото). Не можу сказати, що я не здивований приємно тими числами.
В опитуванні прийняло участь понад 10 000 громадян, що в п'ять раз перевищує звичайне опитування соціологічних інститутів! Керівництву країни має сенс повернути Україні закон про мови в Україні того зразка, який передував чинному закону. Таке повернення відповідає головній ознаці державної мови: вона є мовою нації, яка самовизначилася у відповідній державі, а чинний закон, так званий мовний закон КоКі (Колеснікова і Ківалова), має лише одну суттєву відмінність від попереднього закону: закон КоКі запроваджує в Україні регіональні мови з правами державної, тобто тишком-нишком проштовхує державну двомовність. 
Крім повернення до попереднього мовного закону необхідно внести до нього деякі правки наприклад, про обов'язкове двомовне викладення тексту документів до ліків. З приводу повернення до попереднього мовного закону можна навіть провести референдум або плебісцит під час ближчих місцевих виборів.


Вперше опубліковано: 21 травня 2015,  http://espreso.tv/blogs/2015/05/21/povernuty_poperedniy_zakon_pro_movy

Комментариев нет:

Отправить комментарий