четверг, 19 января 2017 г.

Гора народила мишу (про пенсійну реформу Тігіпка)


Нарешті дочекалися: після подань і відкликань, замін і доопрацювань Закон, який визначає пенсійну реформу в Україні прийнято у першому читанні. Оскільки друге читання не змінює і не доповнює суть Закону, прийнятого у першому читанні, то вже можемо оцінювати, – що народили у підсумку таких важких пологів уряд Януковича-Азарова і депутати.

Не встигли ще й чорнила просохнути на прийнятому законі, як головний його батько побіг на телебачення, вмовляти громадян України, - яку велику і добру справу він для них зробив. У підсумку того вмовляння виникло одне питання: "Невже після того, що продемонстрував Тігіпко у Шустера 17.06.11, когось ще може цікавити, яку локшину на вуха розвішує Тигіпко публічно"? Усім, хто має гарні стосунки з власною головою, було добре видно, що тільки полемічна нездатність опонентів Тігіпко дозволила йому уникати публічного сорому.

Очевидно, що уся його пенсійна реформа складається з двох бюрократичних дій: підвищення пенсійного віку і у одних відняти та відняте розподілити між другими. Все інше, що залишається від прожекту Тигіпко, після злиття водички, яку ніхто не називає реформами, це - запровадження на додаток до існуючого ще двох "рівнів" (хоча правильно було б казати, витоків) пенсійного забезпечення. Але не пропонуючи інших, крім діючих, джерел наповнення цих витоків, Тігіпко знов займається звичними для бюрократа справами: симуляцією бурхливої діяльності і кроєнням тришкіного каптан.

Наслідуючи відомого кіногероя, саме час запитати: "Що це ви увесь час, - бюрократ та бюрократ"? Це тому, що, як каже наш народ, за справами пізнаєте їх. А справи діючого уряду Януковича-Азарова в цілому і кожного окремого члена такі, що до чого вони не візьмуться, усе роблять бюрократичними методами і засобами. Так ними робилася судова, кадрова і податкова реформи. А ось і свіженькі приклади з пенсійної реформи.

Перш за все, згадаємо, - як бюрократ ставиться до громадян? Як до підлеглих: усі питання повинні вирішуватись за їх рахунок і ними самими. Саме так і було вирішено питання про скорочення видатків пенсійного фонду. У разі проведення пенсійної реформи за Тігіпком, починаючи з 2012 року на пенсію не буде виходити 1/25 частина людей, яких бюрократи, за їх визначенням, віднесли до людей що доживають. Це означає що тиск на видатки пенсійного фонду зменшиться на чотири відсотки, а те, що це зменшить кількість робочих місць для першого працевлаштування, бірюка обходить. Він своє питання виріши, а те, що це вирішення народило нове питання, так те питання знаходиться у віданні іншого бірюка, а, отже, першого не стосується. Чи не є це до болю знайомий бюрократичний спосіб вирішення питань? Так, це він самий і є.

Наступне. Люди, що старші за віком, пам’ятають, як великий сатирик, Аркадій Райкін показував бюрократичні методи праці: коли питають про колеса, слід відповідати про пилососи. Схоже, ну дуже великий фахівець з уряду фахівців Януковича-Азарова добре засвоїв ці методи. Питають про реформу, будемо розповідати про впровадження на додаток до існуючого ще двох рівнів пенсійного забезпечення. Перший, буде наповнювати роботодавець, а другий – сам громадянин. А звідкіля візьме роботодавець? Як і завжди, недоплатить працівникові. А звідкіля візьме громадянин? А це вже не моя справа, - скаже вам Тігіпко, якщо вистачить у нього сміливості сказати правду. Ну, як? Впізнали балачки про колеса і пилососи. Знайомі методі вирішення питань? Отож бо й воно, що до болю знайомі.

Далі, слід нагадати, що принцип у одних відняти і відняте серед других розподілити є принцип, реалізація якого дозволяє нагадати, - хто в домі – хазяїн, - а тому скоріше є принципом бюрократичним, а ніж комуністичним. Як відомо, комуністи, не ті що належать до сучасної КПУ, мали намір відняти і усуспільнити, а не поділити. А Тігіпко і уряд Януковича-Азарова як раз мають намір у одних (високо посадовців, військових, вчених, чорнобильців, дітей війни) відняти, щоб потроху добавити іншим. Ну, що? Схоже це на реформи, заміну існуючого порядку на інший? А ні трохи. Найбільше це схоже на бюрократичні ігрища в симуляцію бурхливої діяльності та кроєння тришкіного каптана.

І було б смішно, споглядаючи ці ігрища, як би не було так сумно від повсякденного життя. Шкода, що нікому 17.06.11 у Шустера не вдалося показати усю нікчемність типового представника уряду Януковича-Азарова, уряду "висококласних" "фахівців". Шкода тому, що, як відомо, людство розлучається із своїми недоліками, коли сміється над ними. А над горою, що народжує мишей варто посміятися, - може кудись подінеться і нам стане краще жити.


Вперше опубліковано: 29 июня 2011, http://blogs.korrespondent.net/blog/users/3254698-hora-narodyla-myshu

Комментариев нет:

Отправить комментарий