среда, 25 января 2017 г.

ТРЕТІЙ УКРАЇНСЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ - ДІЙСНО НЕЗАЛЕЖНИЙ СУД! (ДІЙСНО НЕЗАЛЕЖНИЙ СУД - ЦЕ ЯК?)


 Якщо Третя Українська Республіка матиме пропонований І. ... Фоміним судоустрій, то чи варто докладати зусилля до її становлення?
http://www.3republic.org.ua/ua/ideas/11255

Першим, що необхідно засвоїти будь-кому, хто береться з'ясовувати засади реформування судової системи в Україні, є відповідь на питання: "На чому тримаються незалежні одна від одної гілки влади"? Продовжуючи ботанічну аналогію, можна дати наступну відповідь: "Аби бути дійсно незалежними одна від одної, гілки влади повинні рости не одна з одної, а зі стовбура, яким є громадяни країни". Отже, отримати дійсно незалежну судову гілку влади можемо тільки тоді, коли суддів обиратиме і відкликатиме народ.

Природно виникає питання: "А як за умови обрання і відклику суддів народом будуть вирішуватися інші питання, підняті в статті І. ... Фоміна? Зокрема:
"1.1. Судді мають бути в першу чергу, моральними;
1.2. Судді мають бути культурними та професійними;
1.3. Має бути забезпечена безпосередня участь народу в судочинстві"?
Перш, ніж дати відповідь на ці питання, варто наголосити, що судді обиратимуться народом раз на п'ять років, а порушувати питання про відклик судді можна буде не частіше, ніж раз на рік. Крім того, в законі про обрання суддів можна врегулювати питання про вимоги до професійності тих, хто має право бути кандидатом в судді. За цих умов Питання 1.1 та 1.2 мають надійне і в довгостроковій перспективі об'єктивне вирішення. А питання 1.3 матиме найкраще вирішення, якщо присяжні взагалі теж обиратимуться народом, а для участі у конкретному судовому процесі - комп'ютером.

Щодо умов, які українське суспільство має забезпечити суддям. В умовах чинності в Україні 20-ти розрядної тарифної сітки, віднести: до 20-го розряду голів та заступників Конституційного та Верховного судів України;
до 19-го розряду голів та заступників обласних судів і суддів Конституційного та Верховного судів України;
до 18-го розряду голів та заступників районних судів і суддів обласних судів;
до 17- го розряду суддів районних судів.
Крім цього позбавити суддів будь-яких посадових привілеїв.

Очевидно, що за викладених мною тут умов формування і діяльності судової гілки влади не має ніякого сенсу тягти у Третю Українську Республіку інші пропозиції І. ... Фоміна, враховуючи й невідомо ким і як проведену люстрацію.

Таким чином, або Третя Українська Республіка матиме дійсно незалежну судову гілку влади, або витрачати зусилля на її становлення більшості громадян не варто!
Вперше опубліковано:  25 мая 2013, http://blogs.korrespondent.net/blog/users/3221139-tretii-ukrainskii-respublitsi-diisno-nezalezhnyi-sud

Комментариев нет:

Отправить комментарий