среда, 25 января 2017 г.

ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО УКРАЇНИ (ШЛЯХИ ЗРОСТАННЯ)


Останнім часом в Україні багато говорять про громадянське суспільство. Наче б то воно народжується, міцнішає, стає впливовим в суспільних справах, ... І то, що такі розмови ведуться і їх зміст, все це добре, коли є глибина й повнота розуміння предмету розмов. На жаль, про більшість розмов не можна сказати, що у їх учасників є глибина й повнота розуміння предмету розмов. Найбільш важливе, що недостатньо    розуміють учасники таких розмов - це витоки сили громадянського суспільства.
Частенько доводиться чути таке: "Податковий майдан ,Виступи чорнобильців, Студентські протести дають надію про початок формування громадянського суспільства за світовими стандартами без політичних сил ...". Але сила громадянського суспільства не в кількості протестів і не у відсутності політичних сил, а в організації, в наявності розгалуженої системи дієвих суспільних організацій, з політичними включно, які організовують протести громадян у випадках, коли інші засоби вирішення суспільних проблем не мали успіху.
Так, про недолугість наших політичних партій сказано багато чого і багато із сказаного є справедливим. Але не їх відстороненням від політичного життя суспільства досягається їх якісна зміна на краще. Найбільш впливовим фактором у справі якісних змін політичних партій є підконтрольність їх кандидатів в депутати і депутатів народу через обрання та відклик депутатів.
Найкраще такому контролю народу відповідає гібридна виборча система, коли кандидатів в депутати висувають виключно партії, але кожного кандидата в певний округ, в якому відбувається балотування кандидатів висунутих партіями в цей округ за правилами мажоритарної системи. Це дозволить: розвиватися політичним партіям в напрямку потреб суспільства; громадянам мати свого депутата, до якого можна звернутися зі скаргами і проханнями; і нарешті припинити безглузду суперечку про те, яка виборча система (пропорційна чи мажоритарна) краща, що дозволить позбутися суспільно шкідливого явища зміни виборчого законодавства під кожні вибори.
Більш того, необхідно надати чинності закону про відклик у будь-який час депутата його виборцями, аби громадяни мали вплив на владу не тільки під час виборів, тобто один раз на п'ять років.
Крім того, вибори необхідно надійно захистити незалежним правосуддям. Для цього необхідно запровадити обрання народом кожні п'ять років всіх суддів та їх відклик у будь-який час їх виборцями.
Таким чином, будь-які розмови про громадянське суспільство, варто завершувати вимогами до влади: "Негайно запровадити гібридну виборчу систему обрання депутатів, відклик депутатів, обрання та відклик суддів народом"! Саме через виконання цих вимог відбудеться народження і зміцнення громадянського суспільства і настане ера його впливовості у суспільних справах!
Вперше опубліковано30 ноября 2013, http://blogs.korrespondent.net/blog/users/3290814-hromadianske-suspilstvo-ukrainy

Комментариев нет:

Отправить комментарий