пятница, 20 января 2017 г.

ПАРТІЇ І ВИБОРИ (ВАМ НЕ ЖИТИ ОДНЕ БЕЗ ДРУГОГО)


 З наближенням виборів, все частіше лунають питання про роль партій у виборах, та і в житті суспільства взагалі. З одного боку зазначається, що існуючи партії є профанацією поняття партія, а з іншого - намагаються довести необхідність позбавитись будь-яких партій. Виходить і непослідовно, і не логічно.

Поглиблення і поширення розподілу праці є магістральним напрямком розвитку суспільства. З огляду на це і враховуючи сумну партійну історію часів СРСР нам необхідно розуміти профанаційний стан сучасних партій як обов'язковий тимчасовий платіж за демократію, який вже майже сплачено. Саме тому настають часи справжніх, а не профанаційних партій.

Але, як і все в суспільстві, так і справжні партії самі, без свідомих дій людей, не з'являться. Для їх появи і стійкого існування слід створити відповідні умови, тобто змінити систему взаємодії партія - суспільство. Шукаючи зазначені умови, слід мати на увазі наступне.

Партія - політична організація, що політичними засобами, наприклад, набуттям влади шляхом перемоги на виборах,  домагається спрямування розвитку суспільства у напрямку, визначеному її членами. Останні належать до партії на підставах спільності світогляду. І нарешті, не будь-який напрямок розвитку суспільства веде до покращення життя більшості його громадян.

З урахуванням всього сказаного, умовами стійкого існування справжніх партій є їх жорсткий зв'язок із суспільством, як в прямому, так і в зворотньому напрямку. Пропорційна виборча система забезпечує прямий вплив партій на громадян, але зворотній зв'язок, зокрема відклик депутата, може бути реалізовано за цієї системи лише на чергових виборах. За мажоритарної системи легко і в будь-який час може бути реалізованим вплив суспільства на на партію через її депутатів, аж до їх відклику, але вплив партії на суспільство стає не виразним, розчиняється у впливах інших громадських організацій і окремих громадян.

І тільки гібридна виборча система, висування кандидатів виключно партійними списками, кожного у одномандатний мажоритарний округ дозволяє реалізувати обидва напрямки взаємодії партія - суспільство однаково повноцінно.

Таким чином, підняті у першому абзаці питання, мають більш раціональне рішення, а ніж позбутися партій. І це рішення лежить у руслі магістрального шляху розвитку людства. Саме тому сьогодні слід зосередити свою увагу на діях, спрямованих на запровадження гібридної виборчої системи. Додавши до цього запровадження обрання суддів народом, матимемо все необхідне і достатнє для виходу на шлях позитивного сталого розвитку України, а, отже, і покращання життя більшості її громадян.
Вперше опубліковано:  26 февраля 2012, http://blogs.korrespondent.net/blog/users/3244492-partii-i-vybory

Комментариев нет:

Отправить комментарий