четверг, 19 января 2017 г.

ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНЕ ОПИТУВАННЯ (ОБИРАЄМО ВИБОРЧУ СИСТЕМУ.)


На сторінці https://www.facebook.com/omsokolov йде опитування: "Яка виборча система - мажоритарна, пропорційна, змішана, гібридна - на ваш погляд є найбільш потрібною Україні сьогодні для забезпечення її позитивного сталого розвитку"? Всі, кому не байдужа доля країни беруть участь в опитуванні!


МОЯ ВІДПОВІДЬ - ТАКА.
Маємо всі підстави стверджувати, що Україна для свого позитивного розвитку потребує сьогодні такого виборчого закону, який що найширше відкриє шлях всебічній демократизації усіх сфер життя суспільства. Тільки відтепер, після цього визначення виборчого закону, якого потребує Україна, має сенс пошук його змісту, бо до того будь-яке висловлювання відносно виборчої системи, наявності та величини прохідного бар'єру, можливості участі у виборах блоків політичних партій і т. п. є позасистемним і зумовлене бажанням уловлювати голоси легковірних виборців.
Фахівцям відомо, що найбільш демократичною виборчою системою є гібридна, суть якої полягає в наступному. Депутати обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування із кандидатів у депутати висунутих шляхом затвердження списку кандидатів вищим керівними органами (з'їздами або конференціями)  політичних партії. Кожна партія має право висунути не більше одного кандидата в кожен із одномандатних округів з однаковою чисельністю виборців. Розумно, бо є проявом послідовності, такий порядок обрання депутатів доповнити відповідною конституційною вимогою, в якій  закріплено обов’язок депутатів, обраних від однієї партії, належати відповідній депутатській фракції.
Зазначеному порядку обрання депутатів притаманно наступне:
- він припиняє безпідставні суперечки між прихильниками мажоритарної і пропорційної виборчих систем тому, що має характерні позитивні риси і однієї, і другої системи;
- він не має негативних рис змішаної виборчої системи, 50 на 50, яка збільшує середню чисельність виборців округу з 80 000 до 160 000, що робить майже неможливим обрання безпосереднього представника найбільшої верстви виборців, людей з малими і середніми статками;
- він не має нічого спільного з таким бюрократичним запобіжником, як прохідний бар'єр;
- він добре співвідноситься з простою системою відклику депутата: зібрано підписи, наприклад, 15 % виборців округу, ЦВКУ негайно оголошує і розпочинає проведення дострокових виборів.
Таким чином, серед всіх виборчих систем гібридна - єдина, що вирішує, і вирішує не за рахунок інших, всі питання, які повинна вирішувати виборча система: 
- виборець має реальну можливість не за відчуттям, а свідомо зробити вибір не взагалі, а свого депутата, який або слугуватиме йому вірою і правдою, або легко буде достроково переобраний; 
- партійна система, покликана професійно вирішувати політичні, тобто загальнодержавні, питання, має найкращі з можливих умов (постійно діючий в обох напрямках вплив, партія <=> народ) для власного позитивного розвитку.
Все це робить мене палким прихильником гібридної системи і я голосую, і закликаю голосувати саме за неї!

Вперше опубліковано: 23 ноября 2011,  http://blogs.korrespondent.net/blog/users/3249053-zahalnoderzhavne-opytuvannia

Комментариев нет:

Отправить комментарий