суббота, 21 января 2017 г.

НЕЧЕСНА ГРА "ЧЕСНО" ("ВСЯКОМУ ГОРОДУ НРАВ І ПРАВА, ВСЯКА ІМІЄТ СВОЙ УМ ГОЛОВА")


Повіривши в добрі наміри руху "Чесно", 30 квітня я звернувся до учасників цього руху із зауваженнями про пріоритетність чинників чесності виборів (http://blogs.korrespondent.net/users/blog/ansokolov/a64086). У своєму зверненні я довів, що більш вагомим  критерієм чесності виборів у порівнянні з чесністю кандидата є наявність у нього виборчої програми, виконання якої веде до покращання життя більшості виборців. На жаль, рух "Чесно" продовжився без змін і по цей день.
25 червня був на зустрічі представників руху "Чесно" з громадськістю Харкова. Спроби з'ясувати, який підсумок піврічного руху "Чесно",  наштовхнулись на дивну агресивність відповідей учасників руху.  Спроба пояснити, що більш вагомими критеріями чесності виборів є виборчий закон і наявність виборчої програми, виконання якої веде до покращання життя більшості виборців, а ніж запропоновані "Чесно" шість критеріїв чесності кандидатів (http://chesno.org/criteria/), також не мала успіху, наштовхнувшись на небажання розбиратися будь з чим.
Поєднаємо ці факти з інформацією про те, що рух укладає договори з політичними організаціями і окремими кандидатами про співпрацю, має добрі фінансові надходження, і здатен швидко (приблизно протягом тижня)  оприлюднити інформацію про чесність за шістьма критеріями кандидатів партійних списків (по 225 осіб у кожному списку) і про всіх кандидатів у 225 мажоритарних округах, як тільки матиме інформацію про висування списків і мажоритарних кандидатів. Таке поєднання приводить до стійкого переконання, що рух "Чесно" свідомо чи не усвідомлюючи того концентрує суспільну увагу на другорядних чинниках виборчого процесу, що об’єктивно ставить димову завісу над першорядними. А це з невблаганністю об’єктивного закону приведе до того, що знов п’ять років матимемо ВРУ із понад 300 депутатів-мільйонерів, які не зобов’язалися виконувати ніякої виборчої програми.
О, такий-то він чесний (правдивий і справедливий) рух "Чесно".
То що ж мають робити за таких обставин виборці? Усвідомити, що представляти їх права і інтереси депутат-мільйонер не може і не буде, незалежно від того чесний він чи ні. Такий депутат дбатиме перш за все про власні інтереси, які діаметрально протилежні інтересам більшості громадян. Друге, що повинен мати на увазі виборець, що змінюючи вид виборчої системи, ми суттєво впливаємо на можливість стати депутатом представнику його прав і інтересів (http://blogs.korrespondent.net/users/blog/ansokolov/a51726). І третє, що варте уваги виборця, це наявність у депутата програми, виконання якої веде до покращання життя більшості громадян. І лише аж на четвертому місті за ступенем важливості впливу на наслідки депутатської роботи стоїть чесність депутата, яку може, за певних умов, легко контролювати виборець, використовуючи відклик депутата.

Таким чином, розглядаючи кандидатів, свій вибір слід спинити на тому, хто не є мільйонером і чия виборча програма обов’язково містить зобов’язання на протязі першого року депутатської каденції надати чинності законодавству, яке запроваджує гібридну виборчу систему, відклик депутата та обрання і відклик суддів народом. Саме так слід вчинити тому, що тільки наявність такого законодавства є об’єктивною гарантією того, що воля виборців не буде спотворюватись виборчою системою, і більшість виборців зможуть обирати адекватних представників їх прав і інтересів, для виконання такої програми розвитку країни, яке веде до покращання життя більшості виборців.


А що робити, коли такого кандидату серед висунутих не має? Тоді слід голосувати проти всіх ногами (не приходити на виборчі дільниці) або руками (робити бюлетень не дійсним). Це слід робити тому, що іншого способу наблизити час, коли більшість виборців зможуть обирати адекватних представників їх прав і інтересів, для виконання такої програми розвитку країни, яке веде до покращання життя більшості виборців, не існує.


Діяти так – значить приймати участь у виборах чесно (правдиво і справедливо) по відношенню до себе і всіх інших громадян країни.
Вперше опубліковано:  6 июня 2012, http://blogs.korrespondent.net/blog/users/3238759-nechesna-hra-chesno

Комментариев нет:

Отправить комментарий