суббота, 21 января 2017 г.

ЗАСТАВ ДУРНОГО ПРАЙМЕРІС ПРОВОДИТИ … (ПРАЙМЕНІЗ В УКРАЇНІ – ЗА І ПРОТИ)


Новомодне слівце праймеріз гуляє Україною і кожен його тлумачить і перетлумачує, як йому заманеться. Звернемося до словників: "Праймеріз(англ. primaries — попередні), попередні вибори — можливий етап виборів, в якому обирається шляхом голосування виборців по одному кандидату від кожної партії. Обрані кандидати беруть участь у наступному етапі, де відбувається звичайне обрання депутата шляхом голосування виборців. Уперше праймеріз були застосовані в США у ХІХ столітті. Попередні вибори проводять також у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, з 2005 року — в Італії, з 2006 — у Франції". 
Популярність слова праймеріз в Україні зумовлена заявами В. В. Кличка про необхідність за допомогою праймеріз виявити серед так званих "опозиціонерів" кандидатів в депутати, найбільш спроможних перемогти в мажоритарних округах. Здавалося б, чудова демократична ідея, але не має масової підтримки. Чому? У першу чергу, із-за невизначеності  процедури проведення.Можна було б змінити виборчий закон і у новому визначити процедуру проведення праймеріз, але це не потрібно парламентській більшості, а, отже, не буде зроблено. Можливо за В. В. Кличком: кожна партія висуває по кандидату, а далі невідомо як і ким проводиться рейтингування між цими кандидатами у підсумку якого виявляється найбільш спроможний, на думку В. В., перемогти в окрузі. Безглуздість такої пропозиції виявляється , як тільки ставимо питання за якими ознаками будемо рейтенгувати кандидатів? За зовнішнім виглядом? Так у нас не конкурс краси. За ораторським мистецтвом? І це не головна перевага кращого слуги народу? То може за виборчими програмами? Тоді навіщо нам мучити кандидатів? Хай зберуться представники партій, створять спільну виборчу програму, а кандидати складуть тест на її розуміння та вміння розв'язувати конкретні питання реалізації цієї програми, а за набраними в ході тестування балами виявиться переможець праймеріз. І це буде розумніше і дієвіше, ніж проводити до початку виборів серед виборців опитування, яке здатне виявити тільки те, на скільки є широко відомим кандидат серед виборців.

Не менш розумно , ніж застосовуючи тестування, можна зробити іншим чином. Кандидати всіх партій приймають участь у виборах включно до понеділка останньої неділі агітаційного періоду. В останній понеділок агітаційного періоду всі бажаючі партії організують і
проводять опитування, в підсумку якого виявляють кандидата, найбільш спроможного перемогти на виборах. У вівторок  останнього тижня кандидати згодних партій подають до окружних виборчих комісій заяви про складання повноважень кандидата в депутати на користь переможця праймеріз та поширюють текст заяви серед виборців. 
Можливі і інші розумні варіанти, але тільки наповненість конкретикою процедури проведення праймеріз може привернути виборців на бік їх підтримки. Тож, годі так званим "опозиціонерам" чубитись, а слід зупинятися на якійсь моделі проведення праймеріз, якщо вони дійсно бажають перемогти, януковичів.
Вперше опубліковано:  20 июня 2012, http://blogs.korrespondent.net/blog/users/3239029-zastav-durnoho-praimeris-provodyty

Комментариев нет:

Отправить комментарий