суббота, 21 января 2017 г.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ДО М. Д. КАТЕРИНЧУКА (принципове відстоювання відклику депутатів - перевірка на відданість демократії)

РОЗУМ,  ГІДНІСТЬ І СУМЛІННЯ 2010 – 2013 РОКІВ


 Шановний, Микола Дмитрович.
Мав учора нагоду спостерігати за вами у "Великій політиці". Вашу участь у цій передачі міг би оцінити добре, аби не явна слабкість у підготовці до одного з найважливіших питань в сьогоднішній Україні. Мова йде про відклик депутата. Цей елемент демократії не може і не повинен бути тимчасовим. Його відміна це зменшення ступеню демократизму в  суспільстві.

Про те, що цього елементу не має у розвинутих країнах. По-перше, ніхто не казав, що навіть самі розвинуті країни досягли межі, за якою розвиток припиняється. По-друге, жодна з розвинутих країн не переходила від бюрократичної системи до капіталізму. Особливості цього переходу в країнах СНД потребують  ступеню демократизму такого, якого ще не досягли найбільш розвинуті країни. Варто підкреслити, що саме ще не досягли, що ми можемо демонструвати їм їхнє майбутнє.

Про механізми відклику депутатів. Дійсно для пропорційної системи не можливо запропонувати розумний механізм відклику, бо відклик однієї партійної фракції означає перевибори для всіх інших фракцій, а це абсурд. Відклик партійними з'їздами окремих депутатів своєї фракції - це не контроль з боку виборця ... Дійсно, з урахуванням вимог основ права про взаємну зворотність порядків обрання і відкликання депутатів, можливо мати логічно-правовий механізм відклику депутата тільки за мажоритарної або гібридної виборчої системи. Окремо слід зауважити, що мажоритарна виборча система не сприяє розвиткові політичної системи і, зокрема, партій. Але для обох виборчих систем (мажоритарної і гібридної, за якої право висування кандидатів в одномандатні округи мають тільки партії) існує простий механізм відклику депутата, який полягає у наступному. Ініціативна група повідомляє ЦВК дату коли вона розпочинає збір підписів під вимогою про відкликання депутата. Протягом терміну, визначеного законом, ініціативна група подає до ЦВК в обсязі, визначеному законом, підписи, зібрані під вимогою відкликати депутата, або припиняє свою діяльність. Наступний збір підписів може бути розпочатий не раніше ніж через рік після закінчення попереднього. ЦВК протягом терміну визначеного законом перевіряє зібрані підписи на відповідність вимогам закону. Встановлення відповідності зібраних підписів означає негайний початок проведення ЦВК дострокових виборів у відповідному окрузі. Встановлення ЦВК невідповідності зібраних під вимогою про відклик депутата підписів означає завершення процесу відклику депутата. Наступний процес відклику депутата може бути розпочатий не раніше ніж через рік від дня подання підписів, зібраних в попередньому процесі, до ЦВК.

Про лякалки перманентних  виборів. Коли до них вдався Колесніченко, то він не розумів, що каже дурниці. Прикладемо запропонований механізм до реалій життя. Перший крок у відклику депутата - легкий: повідомити ЦВК про початок збору підписів. Другий крок визначеннями у законі обсягу зібраних підписів і терміну їх збирання може бути зробленим нездоланним навіть в випадку 450 депутатів ВРУ і, отже, 80 000 виборців в окрузі. Той, хто хоч раз збирав підписи на обмеженій території, той знає на скільки це не просто. Навіть якщо вдалося зробити і цей крок, то ніде не сказано, що депутат якого мають намір відкликати не має права приймати участь у дострокових виборах. Припустимо, що депутат, якого мали намір відкликати, отримав вотум довіри, виграв дострокові вибори. Цікаво, чи наважиться хтось повторити досягнення попередників? Очевидно, що скоріш за все, - ні.

Таким чином, слід вважати ваш діалог з Колесніченком незавершеним і негайно запропонувати Кісельову продовжити цю суспільно важливу тему наступної п'ятниці. З повагою, Олександр Миколайович.

Вперше опубліковано: 22 апреля 2012,  http://blogs.korrespondent.net/blog/users/3241750-vidkrytyi-lyst-do-m-d-katerynchuka


Комментариев нет:

Отправить комментарий